Drinki owocowe z blendera

Drinki owocowe to napoje łączące orzeźwiający smak z bogactwem witamin i składników mineralnych. Mogą być przygotowane wyłącznie na bazie zmiksowanych świeżych owoców lub z dodatkiem innych smakołyków np. coli, lemoniady, lodów, jogurtu naturalnego, serka homogenizowanego, czy bitej śmietany.

DRINK Z JAGODAMI

Składniki (na 3 drinki):

20 dag świeżych jagód

20 dag świeżych malin

20 dag świeżych borówek

10 dag świeżych truskawek

150 ml białej oranżady

Sposób przygotowania:

Oczyszczone owoce wrzucamy do blendera, po czym miksujemy z oranżadą do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby otrzymać idealnie gładką konsystencję warto wcześniej przetrzeć owoce przez gęste sito. Wierzch drinka można ozdobić jagodami. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

DRINK BANANOWY

Składniki (na 2 drinki):

200 ml mleka

50 ml wody mineralnej

4 banany

2 łyżki syropu klonowego

2 szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:

Mleko łączymy z wodą mineralną. Obrane banany kroimy w plasterki i wrzucamy do blendera. Dodajemy syrop klonowy i cynamon. Wszystkie składniki miksujemy, a następnie rozlewamy do szklanek. Schładzamy w lodówce przez godzinę.

DRINK TRUSKAWKOWY

Składniki (na 2 drinki):

50 dag dojrzałych truskawek

200 ml soku żurawinowego

Do ozdoby: bita śmietana, plasterki truskawek

Sposób przygotowania:

Oczyszczone truskawki wrzucamy do blendera, następnie miksujemy z sokiem żurawinowym. Wierzch dekorujemy warstwą bitej śmietany i plasterkami truskawek.

DRINK BRZOSKWINIOWY

Składniki (na 2 drinki):

50 dag słodkich brzoskwiń

200 ml mleka

100 ml wody mineralnej

10 ml serka homogenizowanego waniliowego

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i obrane brzoskwinie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mleko łączymy z wodą mineralną i serkiem waniliowym. Wszystkie składniki miksujemy i rozlewamy do szklanek. Schładzamy przed podaniem.

DRINK Z CYTRUSÓW

Składniki (na 2 drinki):

1 pomarańcza

1 czerwony grapefruit

1 żółty grapefruit

4 mandarynki

2 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Cytrusy obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, przekrawamy na drobne kawałki i wrzucamy do blendera. Następnie dodajemy cukier i syrop klonowy. Całość dokładnie miksujemy i rozlewamy do szklanek. Wierzch drinków możemy ozdobić cienkimi skórkami z pomarańczy.