Drinki owocowe to napoje łączące orzeźwiający smak z bogactwem witamin i składników mineralnych. Mogą być przygotowane wyłącznie na bazie zmiksowanych świeżych owoców lub z dodatkiem innych smakołyków np. coli, lemoniady, lodów, jogurtu naturalnego, serka homogenizowanego, czy bitej śmietany.
DRINK Z JAGODAMI
Składniki (na 3 drinki):
20 dag świeżych jagód
20 dag świeżych malin
20 dag świeżych borówek
10 dag świeżych truskawek
150 ml białej oranżady
Sposób przygotowania:
Oczyszczone owoce wrzucamy do blendera, po czym miksujemy z oranżadą do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby otrzymać idealnie gładką konsystencję warto wcześniej przetrzeć owoce przez gęste sito. Wierzch drinka można ozdobić jagodami. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
DRINK BANANOWY
Składniki (na 2 drinki):
200 ml mleka
50 ml wody mineralnej
4 banany
2 łyżki syropu klonowego
2 szczypty cynamonu
Sposób przygotowania:
Mleko łączymy z wodą mineralną. Obrane banany kroimy w plasterki i wrzucamy do blendera. Dodajemy syrop klonowy i cynamon. Wszystkie składniki miksujemy, a następnie rozlewamy do szklanek. Schładzamy w lodówce przez godzinę.
DRINK TRUSKAWKOWY
Składniki (na 2 drinki):
50 dag dojrzałych truskawek
200 ml soku żurawinowego
Do ozdoby: bita śmietana, plasterki truskawek
Sposób przygotowania:
Oczyszczone truskawki wrzucamy do blendera, następnie miksujemy z sokiem żurawinowym. Wierzch dekorujemy warstwą bitej śmietany i plasterkami truskawek.
DRINK BRZOSKWINIOWY
Składniki (na 2 drinki):
50 dag słodkich brzoskwiń
200 ml mleka
100 ml wody mineralnej
10 ml serka homogenizowanego waniliowego
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i obrane brzoskwinie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mleko łączymy z wodą mineralną i serkiem waniliowym. Wszystkie składniki miksujemy i rozlewamy do szklanek. Schładzamy przed podaniem.
DRINK Z CYTRUSÓW
Składniki (na 2 drinki):
1 pomarańcza
1 czerwony grapefruit
1 żółty grapefruit
4 mandarynki
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Cytrusy obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, przekrawamy na drobne kawałki i wrzucamy do blendera. Następnie dodajemy cukier i syrop klonowy. Całość dokładnie miksujemy i rozlewamy do szklanek. Wierzch drinków możemy ozdobić cienkimi skórkami z pomarańczy.