Aby drink zyskał apetycznie kolorową oprawę warto dodać do niego grenadinę dostępną w niemal każdym supermarkecie. Jest cięższa od soku, toniku, czy coli, dzięki czemu opada na dno naczynia tworząc podstawę warstwowej konstrukcji napoju. Grenadina to intensywnie czerwony i słodki syrop z owocu granatu. Doskonale komponuje się z nią sok pomarańczowy, zielony sok z kiwi, syrop porzeczkowy, czy gazowana lemoniada.
Bazę barwnych napojów może tworzyć również syrop barmański blue curacao. Niebieski płyn najczęściej stanowi jedną z warstw drinka, choć niektórzy wykorzystują go także do koloryzowania kostek lodu.
Warstwowego drinka uzyskamy dzięki połączeniu kolorowych płynów o różnej gęstości. Gwarancją sukcesu jest ich delikatne, stopniowe wlewanie do naczynia, począwszy od najcięższych, a skończywszy na najlżejszych składnikach.
DRINK Z GRENADINĄ I SYROPEM CYTRYNOWYM
Składniki (na 2 drinki):
40 ml grenadiny
20 ml syropu cytrynowego
250 ml soku pomarańczowego
2 plasterki limonki
Sposób przygotowania:
Na dno naczynia wlewamy grenadinę, następnie syrop cytrynowy i sok pomarańczowy. Dekorujemy plasterkiem limonki.
DRINK Z BLUE CURACAO I SYROPEM MIĘTOWYM
Składniki (na 3 drinki):
30 ml syropu blue curacao
150 ml syropu klonowego
150 ml syropu gruszkowego
100 ml soku jabłkowego
2 listki mięty
Sposób przygotowania:
Do naczynia wlewamy stopniowo syrop blue curacao, syrop gruszkowy, syrop miętowy i sok jabłkowy. Drinki ozdabiamy listkiem mięty.
DRINK Z BLUE CURACAO I SOKIEM ANANASOWYM
Składniki (na 2 drinki):
20 ml blue curacao
200 ml soku ananasowego
200 ml białej lemoniady
40 ml śmietany kremówki
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Lód kruszymy w blenderze, dodajemy schłodzony blue curacao, sok ananasowy, lemoniadę, a pod koniec śmietankę kremówkę. Całość mieszamy przez pół minuty.
DRINK Z BLUE CURACAO I SOKIEM ARBUZOWYM
Składniki (na 2 drinki):
20 ml blue curacao
150 ml soku arbuzowego
150 ml soku z grapefruita
2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
2 łyżeczki brązowego cukru
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki schłodzone wcześniej w lodówce mieszamy w shakerze i rozlewamy do naczyń. Wierzch drinka możemy ozdobić zieloną skórką z limonki.